استیبل کوین چیست؟

روزانه حجم بالایی از سرمایه های مردم در پلتفرم های مختلف بازار ارزهای دیجیتال معامله میشود. اما قیمت دارایی های ارز های دیجیتال به دلیل نوسانات زیاد موجب افزایش ریسک در فعالیت و سرمایه گذاری میشود استیبل کوین ها(stable coins) معادل فارسی ارز های پایدار به عنوان راه حل برای این مشکل معرفی شدند. این ارز ها نوع متفاوتی از ارز های دیجیتال یا به قولی نوعی کریپتوکارنسی هستند که ارزش ثابت و کاربرد معاملاتی دارند. و برای به حداقل رساندن نوسانات قیمت و ذخیره ارزش سرمایه به وجود امده اند. هرکدام از این ارزها بدون توجه به شرایط بازار همیشه قیمتی ثابت دارد. از سوی دیگر این ارز ها باعث ایجاد ارتباط بین امور مالی متمرکز و غیرمتمرکز نیز شده اند و اکنون سهم بزرگی از بازار رمز ارزها را در اختیار دارند.
ارزش گذاری استیبل کوین ها بر اساس قیمت یک دارایی دیگر تعیین میشود (این دارایی میتواند هر چیزی باشد) و توسط همان دارایی نیز پشتیبانی میشوند. البته نوعی استیبل کوین وجود دارد که میتواند بدون وجود پشتیبان فعالیت کند.
برای اینکه بهتر درک کنیم که استیبل کوین ها یا ارزهای با ثبات و پایدار چه نوع ارز هایی هستند باید تاریخچه آن را مطالعه کنیم که در ادامه به ان خواهیم پرداخت.
تاریخچه استیبل کوین ها
این ارز ها برای اولین بار درسال 2014 منتشر شدند در ابتدا دو ارز با نام های Bitusd و Nubits با ایده دو فرد با نام های دن لاریمر(از بنیان گذاران بلاک چین ایاس Eos) و چارلز هاسکینسون(از چهره های مشهور بازار و بنیان گذار پروژه کاردانو) به عنوان نخستین ارزهای دیجیتال با ثبات و پایدار شناخته شدند.
استیبل کوین Bitusd توسط Bitshares ارز اختصاصی بلاک چین پشتیبانی میشد. در ابتدا قیمت این ارز معادل یک دلار امریکا بود اما به دلیل انتقاد های فراوان در انتهای سال 2018 برابری خود را با دلار از دست داد. استیبل کوین Nubits هم همانند Bitusd به دلیل عملکرد بی ثباتی که داشت باز خورد مثبتی نگرفت و افت شدیدی کرد.

این دو ارز به دلیل ابتدایی بودن شکست خوردند. تجربه این شکست موجب ظهور ارز جدیدی شد که در سال 2015 توسط استارتاپ ریل کوین(Realcoin) وصرافی ارز دیجیتال بیت فنیکس(Bitfinex) راه اندازی شد این ارز تتر یا Usdt نام داشت. و از دلار امریکا به عنوان وثیقه برای این ارز استفاده میشد.
چیزی نگذشت که این ارز تبدیل به معروف ترین استیبل کوین بازار ارزهای دیجیتال شد البته درباره این ارز انتقادات فراوان میشود. اما هنوز هم بعد گذشت چندین سال به عنوان معروف ترین استیبل کوین بازار ارز های دیجیتال شناخته میشود.
و اما این ارز ها چند نوع هستند؟
این ارز ها به طور کلی به دو دسته متمرکز و غیر متمرکز تقسیم میشوند که در ادامه به توضیح ان خواهیم پرداخت.
استیبل کوین های متمرکز
به گروهی از ارز های دیجیتال گفته میشودکه توسط یک شرکت، سازمان یا نهاد کنترل میشوند. و همانطور که گفتیم به دلیل قیمت ثابتی که دارند باعث ذخیره ارزش سرمایه میشوند. و به همین دلیل حجم معاملاتی بالایی دارند استیبل کوین های با پشتوانه فیات از جمله تتر(Usdt) ، یو اس دی کوین(Usdc) و دلار بایننس(Busd) ، نمونه ای از استیبل کوین های متمرکز هستند. که با وجود اینکه این ارز ها بر روی بلاک چین های غیر متمرکز عرضه میشوند اما کنترل نهایی انها توسط صادر کننده است.

استیبل کوین های غیر متمرکز
این ارز ها کاملا شفاف هستند و هیچکس توانایی کنترل ان ها را ندارد و همچنین برخلاف استیبل کوین های متمرکز کنترل نهایی انها به دست شماست این ارز ها برای حفظ ارزش خود از بلاک چین استفاده میکنند. و باید دانست که این دسته از ارز ها توسط رمز ارز های غیر متمرکز پشتیبانی میشوند. و به دلیل غیر متمرکز بودن پشتوانه شان ماهیتی غیر متمرکز به خود گرفته اند و از ان ها به عنوان استیبل کوین ها غیر متمرکز یاد میشود ، ارز های دای(Dai) ، ایاس دی تی(Eosdt) و دلار دیفای(Dusd) نمونه هایی از ارز های غیر متمرکز هستند.
این ارز های های غیر متمرکز نیز به طور کلی به دو دسته وثیقه ای و الگوریتمی تقسیم میشوند.
- استیبل کوین های وثیقه ای
در این گونه از ارز ها توکن ها با استفاده از ضرب کردن و سوزاندن کاهش و افزایش می یابند. اما عملکرد استیبل کوین های الگوریتمی متفاوت است.
- استیبل کوین های الگوریتمی
این دسته از ارز ها همانطور که از نامشان نیز مشخص است. براساس یک سری الگوریتم های به خصوص که توسط قرار داد های هوشمند در بستر بلاک چین نوشته شده کنترل میشوند. این الگوریتم های برنامه ریزی شده وظیفه دارند تا بصورت خودکار در زمان کاهش تورم توکن بیشتری به بازار عرضه کنند. و در زمان افزایش تورم میزان ارز هایی را که عرضه شده اند را کاهش دهند.
اکنون که میدانیم استیبل کوین ها چه نوع ارز هایی هستند و به چند دسته تقسیم میشوند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با برخی از مزایا و معایب این ارز ها اشنا کنیم.
مزایای استیبل کوین ها
یکی از مزایای این ارز ها این است که پشتوانه اکثر ان ها دارایی های دنیای واقعی است. و همچنین این ارز ها به دلیل کم بودن هزینه تراکنش و انتقال دارایی سریع و اسان از محبوبیت بالایی برخوردارند.
یکی دیگر از مزایای این ارز ها برای معامله گران و سرمایه گذاران در بازار های پر نوسان حفظ ارزش سرمایه و دارایی ان ها است. بطور کلی یکی از راه های حفظ سرمایه در بازار های مالی این ارز ها هستند. چون هم ثبات بیشتری دارند و هم از امنیت بالایی برخوردارند و سفته باز ها نیز نمیتوانند ان هارا بازیچه دستکاری خود قرار دهند.
اما این ارز ها نیز همانند ارز های دیجیتال دیگر در کنار مزایای که دارند معایبی نیز دارند که در ادامه انها را ذکر میکنیم.
معایب استیبل کوین ها
یکی از معایب این ارزها این است که انها اکثرا متمرکز هستند. و سازمان توسعه دهنده اعتبار استیبل کوین تاثیر مستقیم روی ان میگذارد. این بدین معناست که چنانچه سازمان توسعه دهنده در فعالیت های خود با چالش روبرو شود عملا این چالش به شبکه استیبل کوین نیز نفوذ میکند و بر روی ان اثر میگذارد.
یکی دیگر از معایب خرید این ارزها این است که همه انها برای افزایش دارایی مناسب نیستند. و تنها برای حفظ دارایی و جلوگیری از کم شدن ان مناسبند چرا که عملکردی ثابت و پایدار دارند. البته به دلیل وجود نوسانات قیمت دلار در ایران معامله گران و سرمایه گذاران ایرانی میتوانند برای افزایش سرمایه خود دنبال خرید استیبل کوین هایی با پشتوانه دلار امریکا باشند.البته باید این نکته را هم در نظر گرفت که برای هولد بلند مدت این ارز ها باید حتما از کیف پول و استیبل کوین های غیر متمرکز مانند دای استفاده شود.
سخن پایانی
ما در این مقاله دانستیم که هدف کلی از ایجاد این ارز های پایدار جلوگیری از نوسانات شدید قیمت ارز های دیجیتال بود. و به گونه ای این ارزها نوعی صندوق حفظ ارزش دارایی هستند که در صورت سرمایه گذاری روی انها ارزش دارایی و سرمایه ما حفظ میشود.
همچنین شما را با ماهیت کلی استیبل کوین ها ،تاریخچه انها، انواعشان، نحوه عملکرد و مزایا و معایبشان اشنا کردیم. تا بتوانید به اطلاعات دقیقی نسبت به این ارز ها دست پیدا کنید و همچنین بتوانید با اگاهی و اطمینان کامل نسبت به این ارزها بر رویشان سرمایه گذاری کنید.
برای پیگیری تحلیل روز بازار ،بیتکوین،اتریوم و… کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید